tisdag 3 februari 2009

miljöfara?

Bilden heter "Miljöfara?"
Den är fotad idag på förmiddagen och är lite redigerad, eller såpass att det ser ut som om det är skymning.

Den som inte orkar med funderingar och filosoferingar kring miljön skall sluta läsa här!!! ;)

Det är en stor fråga idag. Vad är miljöfarligt och vad är inte? Är det värre att slänga godispapper i naturen än att bryta grenar och utrota växtarter/djurarter? Pappa och jag konstaterade att det som bidrar till vinterdepressioner och dy. beror på det dåliga vädret, den ständigt blöta marken, (råa vädret i allmänhet) och detta ständiga skäll vi (världs)invånare får från forskningsscentraler om att vi förstör vår planet. Att det som kommer att göra slut på den är människans framfart här på jorden! Är det för att vi lyckas småningom bli immuna mot denna miljö-nyhets-notis vi blivit mera likgiltiga än vi var förr? Märker vi ens att dom svälter i Afrika och på flera kontinenter? Att dom har inbördeskrig lite här och lite där? Nej, vi är glada att vi inte är med om samma sak och vi sörjer lite grann över att vi inte kan känna sympati eftersom vi inte varit med om samma händelser. Varför skall vi jämt behöva höra om miljö-hysterin? Jo, det är bra att bli informerad så att man kan börja ändra sina vanor och göra någon liten insats själv. Men vissa gör faktist allt de kan och ändå förväntas det av dem att de skall kunna göra mera!

Ingen vågar skylla på dem som på t.ex. 1970-talet släppte ut massor med 'gödslingsmedel' i havet (åkrar nära vattendrag, sjöar, hav...) och de som dumpade annat skräp med i havet och skogarna för den delen.

Jag har hört från vissa källor att vi faktist förbättrat oss MYCKET bättre sen man började forska djupare inom miljöfrågor. Är det lika mycket ungdomarnas fel som de äldres att det blivit såhär? Hur är det med stora länder som bara tänker på pengar då? Det märks ju bättre skillnad om de skulle ändra sina vanor nu! Även om vi har sakta men säkert ändrat vår inställning till miljön här i Finland så märks det inte lika bra som det skulle märkas om 2 av världens största industriländer/handelsländer (ni vet vilka två!) skulle ändra sina inställningar och tänka på medvärlden och medmänniskorna. Men kanske det finns mer hopp nu då Obama pratar stort om alla miljöproblem som USA med hans hjälp ska lösa!

Hur jag än vrider och vänder på detta kan jag aldrig få med alla frågor och konstateranden, men se, jag vill och jag bryr mig!

(Jag är medveten om att mina påståenden/frågor säger emot mig själv ibland. Men detta är till stor del bara funderingar, kanske du har ett bra/dåligt svar? :] )

3 kommentarer:

Anonym sa...

Dethär kommer vara en evighetsfråga, för vi kommer aldrig kunna reducera utsläppen till noll. Men samtidigt tror jag vi har förbättrat oss sen 1970-talet och sen forskare har börjat lyfta upp problemet och frågeställningen mer frekvent dykt upp i media.
Visst är bl.a. USA den nation som bidrar mycket till nedbrytningen av vår planet, men jag frågar mig om det skulle spara på jorden ifall USA börjar förespråka miljömedvetenhet genom att t.ex. uppmana folk att promenera istället för att ta sina mastodontbilar mellan ytterdörren och roskisen, eller rent generellt minska bilandet i the land over there. USA blir tvungen att bygga MÅNGA, LÅNGA trottoarer för fotgängare, och hur mycket skonar den produktionen vår miljö...
Jag förespråkar en allmän miljömedvetenhet, som kompostering, sortering av papper, metall, batterier och att aktivt fundera över hur många lampor som bör stå på och hur många liter vatten jag verkligen behöver per dag.
Långt inlägg, sorry...
Sis

Anonym sa...

Jo, snygg bild förresten!

Tilda - fotoblogg sa...

Fin bild!